Wie is Tjabe Rawit?

WIE IS TJABE RAWIT?

Portret Dane Ind JPG 7cm Dane Beerling

Dane W. Beerling Tjimahi 27 februari 1934 – † Amsterdam 31 januari 2021

Dane Beerling werd in Tjimahi in het voormalige Nederlands-Indië geboren uit een totok vader en een Indo moeder.

Hij groeide in Indië op. Van beroep is hij beeldend kunstenaar, maar hij is ook publicist en verteller. Dane Beerling gaf de stoot tot de oprichting van de Indowerkgroep Westcoast*, nu zo’n vijftien jaar geleden de enige echte Indoclub tot nog toe. In de 30er jaren is in Nederlands-Indië, zonder succes, gepoogd om van de term Indo een geuzennaam te maken. In de 70er jaren in Holland lukte dat wat beter, maar echt bekend is Indo nog altijd niet in Holland. Frappant misschien, maar In Indonesië wel.

“De Indo-werkgroep Westcoast voorzag (en voorziet) in een duidelijke behoefte, maar er was schroom bij potentiële leden om lid te worden van Westcoast. En nog steeds is er angst om te worden aangezien voor lieden die zich tegen anderen willen afzetten. Dat is nooit de bedoeling en de praktijk van Westcoast. In de beginperiode van Westcoast heb ik in een artikel in KAWATBERICHTEN geschreven hoe je Westcoast moest zien (dat zal nog wel ergens te vinden zijn, lijkt mij). Ik herinner mij dat ik Westcoast vergeleken heb met een willekeurig gezin dat in de regel heel goed en gastvrij met de buren omgaat. Iedereen is altijd welkom. Soms komt bezoek niét zo goed uit omdat, net als bij elk ander gezin, behoefte is om even en famille te zijn.

Tjalie Robinson durfde het niet aan om een Indoclub te beginnen en hield het alleen bij de verzuchting:‘Weet u dat ik altijd verlangd heb (met méér meeliggers dan u wel denkt) om een ECHTE Indo Club te maken met als hoofddoel het ontdekken van de typische eigen Indo-identiteit? Zelfs op het eind van ons bestaan (…) kan nog veel belangwekkends gevonden worden.

Ajo Indo’s, die ECHTE Indo Club is er, help mee om hem zelfstandig en groter te maken en nog meer inhoud te geven.

Dane Beerling

Kijk ook de Curriculum Vitae Dane Beerling

 

Links Rebecca Tinkelenberg (moeder van Dane Beerling), rechts haar zuster Hilda. In hen eren wij alle moeders van Indo afkomst, want zij zijn de erflaters van de Indische cultuur.

____